JAJO Team DutchSail klaar voor start UniCredit Youth America's Cup

 

UPDATE 18 september 06:00 uur
De wedstrijden van Poule B - de poule van JAJO Team DutchSail -

zijn verplaatst naar donderdag 19 september.

Voor de zeilers van JAJO Team DutchSail begint woensdag 18 september de UniCredit Youth America’s Cup met de eerste van twee racedagen in de poule fase. Bart Lambriex, Paul Hameeteman, Bjarne Bouwer en Eliott Savelon gaan in poule B de strijd aan met de Spanjaarden, Zweden, Canadezen, Australiërs en Duitsers. Om naar de final series te kunnen moet JAJO Team DutchSail bij de beste drie van de poule eindigen.

JAJO Team DutchSail voor de kust van Barcelona.
Foto: Sander van der Borch / DutchSail

Focus ligt op groei
Coach PieterJan Postma is duidelijk over de doelstelling van het jonge Nederlandse team. Postma: “We zijn al anderhalf jaar bezig, toch hebben we nog maar weinig vaar uren er op zitten waardoor het voelt alsof we pas net beginnen. Nu is het tijd om te laten zien wat we kunnen en te blijven groeien. We willen graag een ronde verder komen dus moeten we na acht wedstrijden bij de beste drie in de poule te staan, dan gaan we een ronde verder."

Coaches Postma en Van Dongen houden vast aan hun eerder deze week gekozen basisopstelling. Postma: “We varen op stuurboord met Bart Lambriex als stuurman en Bjarne Bouwer als trimmer. Aan de andere kant op bakboord hebben we Paul Hameeteman als stuurman en Eliott Savelon als trimmer. Lambriex is naast stuurman ook onze schipper.”

JAJO Team DutchSail met vlnr: Bouwer, Lambriex, Hameeteman, Savelon.
Foto: Sander van der Borch / DutchSail

Lambriex verwacht lastige omstandigheden
Lambriex: “We hebben nu een aantal trainingsdagen op de boot er op zitten, dagen waarop we ongelofelijk veel geleerd hebben. Voor morgen (woensdag 18 september red.) worden lastige condities voorspelt. Ik hoop dat er voldoende wind staat zodat we ook daadwerkelijk kunnen racen. De condities zullen hoe dan ook lastig zijn dus het wordt zaak om op de foil te komen en te blijven zodat we foilend de baan rond kunnen komen. Als dat morgen lukt, zet je denk ik een belangrijke stap naar de volgende ronden.”

Australië en Zweden favoriet in poule B
Gevraagd naar de favorieten in poule B is Lambriex duidelijk: “In onze poule zijn de Zweden en de Australiërs favoriet. De Zweden hebben een eigen boot en hebben daardoor al heel veel trainingsdagen kunnen maken. Bij de Australiërs zitten veel goede zeilers aan boord en die hebben zich de afgelopen dagen bij de practice races al echt goed van voren laten zien. Dat zijn denk ik de grootste kanshebbers.”

Australië links, JAJO Team DutchSail rechts.
Foto: Sander van der Borch / DutchSail

De drievoudig wereldkampioen in de 49er is tevreden over de groei van zijn JAJO Team DutchSail: “Ik ben heel blij met het team, we maken allemaal hele grote stappen. Het team wordt ook steeds meer één en werkt beter samen. Ik heb er vertrouwen in dat we het snelst groeiende team kunnen zijn.”

Race format
In totaal strijden in de UniCredit Youth America’s Cup twaalf teams om de felbegeerde titel. De twaalf teams zijn verdeeld over twee poules van ieder zes teams. Poule A bestaat uit de zes America’s Cup teams. Nederland zit met vijf andere zogeheten invited landen in poule B. Na twee dagen kwalificaties per poule, met in totaal acht races gaan de beste drie van iedere poule door naar de final series. In deze final series met de beste zes is een plek bij de beste twee benodigd om op donderdag 26 september in actie te komen tijdens de alles beslissende final matchrace.