JAJO TEAM DUTCHSAIL GROEIT IN TRAININGSWEEK

 

Postma en Van Dongen maken basis vier bekend

De youth zeilers van JAJO Team DutchSail hebben deze week voor het eerst gevaren in de AC40. Zowel dinsdag als woensdag trainde het team voor de kust van Barcelona. Donderdag had het team de eerste practice race moeten varen maar deze werd, terwijl de teams al op het water lagen, afgelast wegens te hoge golven. Zaterdag wacht JAJO Team DutchSail een nieuwe practice race voordat de UniCredit Youth America’s Cup op dinsdag 17 september van start gaat. JAJO Team DutchSail komt in de poule fase in actie op woensdag 18 en zaterdag 21 september. Bart Lambriex, Paul Hameeteman, Bjarne Bouwer en Eliott Savelon zijn door coaches PieterJan Postma en Cas van Dongen opgesteld in de basis.

JAJO Team DutchSail jeugd-coach Cas van Dongen kijkt tevreden terug op de groei van zijn team in de afgelopen trainingsweek: “Natuurlijk zat er wat spanning op deze trainingsdagen. Maar als staf zijn we heel erg tevreden met hoe de jongens het hebben opgepakt. We delen de boot deze eerste twee weken met de Italianen van Luna Rossa Prada Pirelli. En om zo goed mogelijk te kunnen groeien begonnen we de eerste dag met één stuurman van ons en één trimmer van ons en de andere twee zeilers van Luna Rossa. Maar al heel snel was er voldoende vertrouwen om door te schakelen naar drie Nederlandse zeilers en nog maar één Italiaan. Op de tweede dag hebben we de boot zelfs helemaal alleen gevaren en was de enige support die er van de Italianen was, de support vanaf de volgboot. Alle uren in Scheveningen in de loods op de simulator lijken zich dus uit te betalen. We zijn vooral heel benieuwd hoe we ons verhouden tot de andere teams, omdat de practice race van donderdag is afgelast door te hoge golven moeten we nog wachten voordat we daar iets over kunnen zeggen.”

Lambriex, Hameeteman, Bouwer en Savelon in basis.
Voorafgaand aan de voor donderdag geplande practice race maakte coaches PieterJan Postma en Cas van Dongen de basisvier voor aan boord bekend. Postma: “We zijn hier met vijf naar toegekomen om na de eerste twee trainingsdagen terug te gaan naar vier zeilers. Deze vier kunnen dan de twee geplande practice races varen. Onze stuurmannen Bart Lambriex en Paul Hameeteman stonden al vast. Het ging dus eigenlijk tussen de drie trimmers: Aleksandr Moliakov, Eliott Savelon en Bjarne Bouwer. Het niveau tussen drie mannen bleek ook hier in de boot heel dicht bij elkaar te zitten. Daarom hebben we een beetje doorgeschoven deze twee trainingsdagen en was de belangrijkste vraag eigenlijk: wie wil de stuurman het liefst achter zich hebben. Bij welke trimmer voelen ze zich het meest comfortabel?”

“Dit is een deels gedwongen aanpak omdat we in deze twee practice dagen maar heel weinig uren hebben kunnen maken. Het niveauverschil is heel klein, eigenlijk kunnen allebei de stuurmannen met alle drie de trimmers varen. Dat is ook fijn om te weten, want er kan altijd wat gebeuren in de komende dagen waardoor we moeten wisselen. Maar voor nu is de keuze gemaakt dat Bjarne Bouwer achter Bart Lambriex zit en Eliott Savelon achter Paul Hameeteman.”

vlnr: Lambriex, Hameeteman, Savelon, Bouwer

“Terugkijkend zijn we heel trots hoe we het hele selectieproces tot nu toe hebben gedaan. Van 60 naar 25 naar 12 naar twee keer vijf en dan nu eigenlijk terug naar vier bij de mannen. Dat is een heel transparant proces en hebben we echt met elkaar gedaan. We hebben gister ook echt met de drie coaches (Van Dongen, Postma en Bes) en de zeilers om de tafel gezeten zodat iedereen zijn input kon geven op de juiste keuze. In die meeting zijn we ook meteen tot de keuze gekomen, heeft Aleksandr daarop kunnen reageren en aan kunnen geven hoe hij dat heeft ervaren en wat het met hem doet. Dat hebben wij als coaches in ieder geval als een heel fijne manier ervaren met heel veel respect en waardering naar elkaar. Aleksandr was er vanmorgen ook weer als eerste bij en stond direct klaar om in zijn nieuwe rol het team toch zo goed mogelijk bij te staan. Ik heb heel veel respect voor Aleksandr hoe hij dat doet en hoe sterk het team samen is!”

Pictures: © Sander van der Borch / DutchSail