Ambitie
DutchSail wil deelname aan spraakmakende (zee)zeilcampagnes zoals bijvoorbeeld The Ocean Race, de Youth & Women’s America’s Cup en de Vendée Globe stimuleren en faciliteren met als ultiem doel om een Nederlandse deelname aan de America’s Cup mogelijk te maken. Daarnaast faciliteert DutchSail jeugdig talent in deelname aan niet-Olympische/offshore zeilwedstrijden welke niet door het Watersportverbond kunnen worden ondersteund. Last but not least is DutchSail een verbindende factor voor stakeholders zoals zeilers, sponsors, kennisinstellingen, overheden en het Watersportverbond.
Innovatie
De 3 thema’s binnen het DutchSail innovatieplatform zijn Sustainability, Performance en Life Science. In de verschillende onderzoekstrajecten worden actuele, maatschappelijke kennisvraagstukken in het bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen gekoppeld aan de innovatie in de top zeilevenementen van de wereld. De potentie van onderzoek binnen dit innovatieplatform biedt grote kansen voor het bedrijfsleven, de overheid en de human capital agenda om met elkaar te excelleren.
Duurzaamheid
De reductie van emissie van de scheepvaart en luchtvaart en de ontwikkeling van offshore windvelden in samenhang met de visserij en natuur vragen om een innovatieve aanpak. De DutchSail campagnes zullen voor bepaalde proeftuinen als een vliegwiel werken:
Groter waterbewustzijn
Duurzame ontwikkeling van de Noordzee en Noordzee kust
Schoner en duurzamer energieverbruik
Duurzamere beoefening van de watersport
Jeugd
De jeugd heeft de toekomst! De huidige, grote maatschappelijke thema’s vragen om diverse talentvolle mensen. Talent moet de kans krijgen zich te presenteren via DutchSail of via haar partners. De doelstelling is het vinden, het aantrekkelijk maken van de jeugdopleiding professioneel zeilen en het helpen ontwikkelen van nieuw talent, op alle mogelijke niveaus in de campagnes.
DutchSail brengt de jeugd naar de waterkant via de watersportverenigingen, waar de tools aanwezig zijn om volgende generaties watersporters bij elkaar te brengen, te inspireren en te trainen.
Ocean Summits
De cross sectorale onderzoeksgebieden van de kennispartners van DutchSail vereisen een open samenwerking. Het delen van resultaten is noodzakelijk om te blijven leren van elkaar, elkaar te inspireren en te stimuleren. Tijdens de terugkerende Ocean Summit presenteren betrokken partners hun resultaten of voorlopige resultaten gericht op een duurzame Noordzee.
Over DutchSail
Achtergrond
Het initiatief om DutchSail op te zetten vindt haar oorsprong in de poging om een volwaardige Nederlandse campagne aan de 36e America’s Cup (2021 in Auckland NZ) te faciliteren. Onder bezielende inspiratie van Simeon Tienpont hebben in 2019 de twee oudste Koninklijke Nederlandse zeilverenigingen, KNZ&RV (Muiden) en KR&ZV ‘de Maas’ (Rotterdam), het Watersportverbond, de Topsector Maritiem, een breed scala aan toonaangevende Nederlandse kenniscentra, (rijks)overheid, het Nederlandse bedrijfsleven en veel enthousiaste (zeilende) particulieren de handen ineengeslagen om de eerste Nederlandse deelname aan de America’s Cup mogelijk te maken. Helaas is het vanwege gebrek aan tijd niet gelukt om deel te nemen aan de 36e America’s Cup, maar de ambitie is er nog steeds!
Inmiddels stond de organisatie rondom DutchSail stevig opgetuigd en bleek dat de doelstelling van DutchSail in de Nederlandse zeilwereld een ruimte opvult die niet door het Watersportverbond kan worden ingevuld (namelijk het faciliteren van top-zeilcampagnes in niet-Olympische klassen). Daarom is na het terugtrekken van de 36e America’s Cup door een aantal key-stakeholders besloten om door te gaan met het nastreven van het doel van DutchSail: door het combineren van talentontwikkeling, innovatie en het faciliteren van (professionele) zeil-campagnes zoveel mogelijk Nederlands talent de mogelijkheid te bieden om het allerhoogste niet-olympische podium te bereiken, met als ultiem doel ooit een volwaardige Nederlandse America’s Cup campagne te realiseren.
Organisatie
Vanwege het grote aantal betrokkenen en belanghebbenden is een professionele organisatie opgezet die de belangen van al deze stakeholders behartigt. Omdat DutchSail ook onderlinge samenwerking tussen de betrokken partijen nastreeft en geen winstoogmerk heeft, is besloten dat DutchSail als syndicaat dient te fungeren. DutchSail heeft dan ook geen eigenaar en is opgezet om een breed gefundeerd platform neer te zetten waarbij al deze betrokken partijen met elkaar samenwerken rondom campagnes van DutchSail, niet alleen om het doel van DutchSail te bereiken, maar ook om door synergie meer onderlinge verbondenheid te creëren. Mooie voorbeelden van betrokkenheid van onze partners bij zeilcampagnes zijn onder andere het onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum naar slaappatronen waarbij oceaanzeilers van DutchSail continu zijn gemonitord tijdens Trans-Atlantische wedstrijden, de samenwerking tussen Deltares en het mede door DutchSail gesponsorde Rotterdam Offshore Sailing Team (ROST) op het gebied van stroommodellen op zee en ook het gecombineerde onderzoek van Wageningen University en TenneT naar waterkwaliteit op de Noordzee waar bij DutchSail betrokken boten fungeren als testplatform. DutchSail heeft haar officiële adres in Muiden, maar houdt haar normale kantoor op het TopSport Centrum in Scheveningen, op het adres waar ook de Nederlandse Olympische Zeilploeg en ook het Sailing Innovation Centre gehuisvest zijn.
Governance
Om alles in goede banen te leiden is Stichting DutchSail opgericht, waarin het bestuur wordt gevormd door vier leden die allen een bepaalde groep stakeholders vertegenwoordigen. Zo zijn er twee bestuurders verbonden aan de twee Koninklijke zeilverenigingen, is een bestuurslid verbonden aan het Watersportverbond en is er een bestuurslid verbonden aan de Topsector Maritiem (waar weer de maritieme kennispartners en bedrijfsleven zijn verzameld). Ook hebben de bestuursleden een diverse professionele achtergrond en kunnen zij hiermee ook nog extra inhoudelijke waarde toevoegen aan DutchSail. Stichting DutchSail heeft geen winstoogmerk en kan ook geen winsten uitkeren en eventuele opbrengsten uit activiteiten worden dan ook aangewend om de doelen van DutchSail te bereiken. Stichting DutchSail houdt alle aandelen in DutchSail B.V. en deze vennootschap is opgericht om de diverse zeilcampagnes te faciliteren. DutchSail B.V. heeft een directie die bestaat uit voormalig professionele zeilers die hun jarenlange ervaring uit de internationale zeilwereld aanwenden om campagnes van DutchSail te managen. Verder wordt DutchSail ondersteund door een aantal vaste krachten zoals een relatie en event-manager (verantwoordelijk voor relatiebeheer en event-organisatie), een innovatie-manager (verantwoordelijk voor contacten en programma’s met kennispartners) en is er een topsportcommissie, waar een aantal bekende Nederlandse (oud-)topzeilers zitting in hebben en waarin ook een afvaardiging van het Topsportcentrum van het Watersportverbond zitting heeft (betrokken bij zeilinhoudelijk gedeelte van de campagnes en ter ondersteuning en begeleiding van de zeilers). Last but not least werkt DutchSail met een aantal vaste coaches en mediapersonen samen in diverse campagnes.
Sponsors
DutchSail kent sponsors en donateurs die in natura bijdragen en/of een financiële bijdrage leveren. Verder is de groep van sponsors is in twee subgroepen te verdelen. Een deel van de sponsors is verbonden aan Stichting DutchSail en steunt daarmee het algemene lange termijn doel van de stichting, waaronder W van der Zwan & Zn, Damen en JaJo. Onder deze groep vallen ook de privé-donateurs die zich via de website eenvoudig kunnen aanmelden. Voor deze groep van sponsors en donateurs (de Stichting sponsors) organiseert DutchSail periodiek donateursdagen, variërend van bezoeken aan een van de kennispartners, een middag meevaren met een van onze schepen of een meet & greet met het team tijdens zeilevents. Verder zijn er specifieke campagne-sponsors die zich in financiële zin verbinden aan het ondersteunen van één of meerdere specifieke campagnes en deze groep van sponsors (de campagnesponsors) wordt tailor-made sponsorpakketten aangeboden, een en ander afhankelijk van de wensen en mogelijkheden binnen de betreffende campagne.
Partners
Gedurende de afgelopen jaren heeft DutchSail een aantal samenwerkende partners om zich heen verzameld. Deze partners hebben zich verbonden aan DutchSail om hun specifieke kennis of ervaring mede ten dienste te stellen aan de ontwikkeling van de door DutchSail gedreven campagnes. Deze partners bestaan uit diverse kennisinstellingen zoals het Marin, Deltares, het Koninklijke NLR-Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum, Wageningen University & Research, het TNO, het Erasmus Medisch Centrum en het NIOZ. Verder zijn de Koninklijke Marine, Stichting De Noordzee, de Gemeente Den Haag en de provincie Zuid-Holland aangesloten als partner vanuit de overheid en vanuit de zeilwereld werkt DutchSail nauw samen met Sailing Holland, het Koninklijk Watersportverbond en het Sailing Innovation Centre. DutchSail streeft ernaar onderlinge samenwerking tussen de aan haar verbonden partners te bevorderen.
Organisatie
Bestuur Stichting DutchSail
Hein Dijksterhuis - Voorzitter
Dijksterhuis zijn passie voor het wedstrijdzeilen begon al heel vroeg, op zijn vierde zeilde hij met zijn broer en ouders in de Kolibri 560. Zijn vader had de klassenorganisatie opgezet en was een van de eerste die met een kompas de wedstrijden voer en zalingen had gemaakt voor de aluminium mast. Voor Dijksterhuis junior was dit waar de drang om continu te verbeteren ontstond. Zelf zeilde Dijksterhuis in de 420, verschillende Nederlandse klassen en IOR op zee. In 1998 pakte Dijksterhuis de wereldtitel in de Flying Dutchman, in een sterk veld met 116 boten op één startlijn. Nadien zeilde Dijksterhuis in de Star, waarvan hij ook vijf jaar voorzitter was van de klassenorganisatie. Momenteel zeilt hij recreatief op zee met vrienden of in een Tornado op het IJsselmeer.
Hein is voor DutchSail het aanspreekpunt voor onderwerpen op het gebied van kennis, innovatie en contact met de Overheid.
Michiel van Dis - Bestuurder - penningmeester
Na zijn studie bedrijfseconomie heeft Michiel een carrière gemaakt binnen de Telecom en IT. Momenteel adviseert hij nog diverse bedrijven in deze sector. Veel van zijn tijd besteedt hij aan diverse functies binnen de zeilwereld. Ondermeer een startup voor zeilwedstrijd materiaal waaronder gerobotiseerde boeien. Ook is hij voorzitter van de KNZ&RV in Muiden en daarmee de verbinding naar DutchSail. Zelf zeilt hij competitief in de Draak, J-70 en Finnjol.
Michiel is aanspreekpunt voor talentontwikkeling en jeugd.
Peter Burggraaff - Bestuurder
Burggraaff begon zijn zeil carrière bij de Scouting in een Lelieveld en met zeilles geven in Friesland. In de jaren ‘90 volgde de Soling en deelname aan de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona. Daarnaast zeilde Burggraaff veel in de Finn-jol en op grote wedstrijdboten zoal Mean Machine en Innovision over de hele wereld. Momenteel zeilt Burggraaff nog voornamelijk ‘voor-de-lol’ in Scandinavië, de Middellandse zee of op De Kaag.
Peter is het aanspreekpunt voor campagnes en externe partners
Michiel Lampe - Bestuurder - secretaris
Na zijn studie notarieel recht in Groningen heeft Michiel in zijn carrière ruime ervaring opgedaan in het opzetten, organiseren en besturen van vennootschappen en stichtingen. In zijn vrije tijd maakt hij altijd ruimte voor zijn passie, zeilen, vaart hij met zijn eigen boot, neemt regelmatig deel aan IRC/ORC wedstrijden en is hij actief in diverse besturen en de organisatie van zeilwedstrijden. Hij is de liaison voor KR&ZV ‘de Maas’ bij stichting DutchSail.
Michiel is aanspreekpunt voor onderwerpen als organisatie, contracten en governance.
Paul Manuel - Bestuurder
Paul Manuel groeide op, op de Braassem in de Optimist en later de Europe. In 1992 zeilde Manuel de Olympische Spelen in Barcelona in de Tornado. Vervolgens kwam hij in wedstrijdverband onder andere nog uit in de J22 en de Draak. Momenteel zeilt Manuel nog J99 duo handed.
Paul is aanspreekpunt het zeezeilen.
DutchSail BV
Sander van der Borch - Bestuurder, Algemeen Directeur
Sander heeft biologie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden. Na 5 jaar bij Accenture te hebben gewerkt als consultant is Sander zijn eigen bedrijf Sander van der Borch Photography gestart. Als teamfotograaf van Artemis Racing heeft hij de America’s Cup in 2013 en 2017 gefotografeerd en als officieel evenementfotograaf onder andere de Spa, Delta Lloyd, Medemblik en Allianz regatta. Als professioneel zeiler heeft hij verschillende internationale wedstrijden gewonnen waaronder de Admirals Cup in 1999 en de TP52 Audi MedCup in 2006 met Mean Machine. Lees hier meer >>
Sander is operationeel verantwoordelijk voor de verschillende zeilprojecten.
Simeon Tienpont - Bestuurder, Directeur
Na zijn studie maritieme techniek en bedrijfskunde startte Simeon zijn professionele zeilcarrière. In die 15 jaar heeft hij deelgenomen aan 3 Volvo Ocean Races en was hij betrokken bij 4 America’s Cup campagnes. Daarnaast heeft hij verscheidene grand prix offshore regatta’s gevaren op diverse race zeilboten. Sinds 2020 is hij directeur van het familiebedrijf de Goede Ree, dat actief is in de maritieme industrie.
Simeon is sinds de start van DutchSail betrokken bij de nieuwe generatie offshore zeilers en bij kennis- en innovatie trajecten.
Merel Fisher - Office en event manager
Merel heeft na de opleidingen Directiesecretaresse, Toeristisch Management bij bedrijven als Shell en KPN gewerkt. Sinds 2002 heeft zij haar eigen bedrijf Merle Management & Project Support, van waaruit zij onder andere opdrachten doet bij internationale-, beursgenoteerde- en familiebedrijven, stichtingen en privé personen. Daarnaast helpt zij als budget coach ZZP-ers bij het organiseren van hun financiën en scholieren bij het maken van keuzes voor vervolgopleidingen.
Merel is bij DutchSail het aanspreekpunt voor evenementen, donateurs en algemene organisatie.
Marcelien Bos-de Koning - Innovatie manager
Marcelien heeft Communicatie gestudeerd aan de Hoge School InHolland. In 2005, 2006 en 2007 werd zij, samen met Lobke Berkhout, wereldkampioen in de 470-klasse, in 2008 behaalden zij een zilveren medaille bij de Olympische Spelen in deze klasse en werd zij geridderd in de Orde van Oranje Nassau. Met deze titels behoort zij tot de wereldtop in het zeilen. Met haar eigen bedrijf Marcelien.nl is zij actief in de communicatie voor schone oceanen en zeeën, waarbij zij nauw samenwerkt met de Topsector Water & Maritiem, NOC*NSF (Chef de émission) en Wavemakers United. Sinds 2019 is zij burgemeester van Jouw Noordzee. Daarnaast is zij bestuurslid bij de stichtingen Conny van Rietschoten Trofee en Stichting Sport One, solar en H2 aangedreven bootraces.
Marcelien is bij DutchSail het aanspreekpunt voor kennis, innovatie en de Ocean Summit.
Gerd-Jan Poortman - Adviseur
Gerd-Jan heeft de opleidingen Leisure Management en Maritime Leisure Management gevolgd. Na 2 jaar bij North Sails te hebben gewerkt, heeft hij zijn eigen bedrijf opgericht, Poortman Sailing Services, van waaruit hij initiatiefnemer was in diverse zeilprojecten zoals voor Team Brunel in de Volvo Ocean Race 2014-2015. In 2016 startte hij We By Me, gericht op High Performance teamtrainingen en coaching. Als professioneel zeezeiler heeft hij Nederlandse-, Europese- en wereldtitels behaald en behoort hij tot de wereldtop. Gerd-Jan heeft 3x de Volvo Ocean Race gezeild en is nu schipper/coach van het Rotterdam Offshore Sailing team.
Gerd-Jan is binnen DutchSail betrokken bij en het aanspreekpunt voor de ontwikkeling van jong en jong-volwassen zeiltalent.
Contact
Mocht u meer te weten willen komen over DutchSail neem dan gerust contact met ons op!