Update Kennis en Innovatieprogramma, Life Science

 

Alertere bemanning, minder kans op fouten/rampen?

De uitdrukking “een ongeluk zit in een klein hoekje” is zeker ook van toepassing op de Volvo Ocean Race. Een analyse van de finishtijden van de 7 boten van de 2017-2018 editie laat zien dat het tijdverschil tussen de winnaar en de nummer twee in 4 van de 10 legs minder dan 5 minuten was. Omdat deze race werd gevaren met de one-design VO65 boot zijn de kunde en fitheid van de bemanning allesbepalend voor een goede klassering en kan één foute manoeuvre de overwinning kosten.

Er was schipper Simeon Tienpont in 2017 dus alles aan gelegen om de fysieke gesteldheid en inzetbaarheid van de bemanning van Team AkzoNobel in de gaten te houden, en waar nodig, bij te sturen. In samenwerking met het Erasmus MC Rotterdam is een begin gemaakt met het in kaart brengen van de slaap-waak patronen en de gezondheid van de zeilers gedurende de tocht van 9 maanden, waarbij in “4 uur op/4 uur af” dekroosters werd gewerkt. Uit deze verkennende studie bij Team AkzoNobel kwam naar voren dat de bemanningsleden op zee per dag gemiddeld 0.5 tot 2 uur minder sliepen dan aan land en chronisch te veel cortisol aanmaken, hetgeen indicatief is voor langdurige blootstelling aan stressvolle factoren, waaronder een verstoring van het slaap-waak ritme door het gehanteerde deksysteem. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat gedurende deze race van 9 maanden ook de stofwisseling en het immuunsysteem van de zeilers ontregeld raakt.

Het streven van het thema Life Sciences van het DutchSail kennis- en innovatieplatform is om deze kennis te gebruiken om de fitheid en inzetbaarheid, en dus de prestaties van het team tijdens de nieuwe editie van de Ocean Race (2022-2023) te verbeteren. In samenwerking met het RIVM en TNO gaat het Erasmus MC niet alleen de slaap-waak ritmiek, chronische stress en alertheid van de zeilers in kaart brengen, maar ook het immuusysteem en de stofwisselijng nader onderzoeken. Deze gegevens zullen worden gekoppeld aan de boot performance data die door Marin wordt verzameld zodat kan worden bepaald welke factoren de performance van de bemanning positief dan wel negatief beinvloeden. Door hier al in de trainingsfase mee te beginnen kunnen een aantal mogelijke interventies (bijv. gepersonaliseerde dekroosters, voeding, etc) worden uitgeprobeerd en bij succes worden ingezet in de volgende race.

Genoemd onderzoek kan voor een deel worden gefinancierd vanuit een recente subsidie vanuit een Nationale Wetenschapsagenda subsidie voor onderzoek naar een gezonde biologische klok in een 24/7 maatschappij. In deze studie gaan het Erasmus MC, TNO en het RIVM, de verstoring van de biologische klok door nachtwerk kwantitatief in kaart brengen en gepersonaliseerde rooster-, voedings- en blauw lichtadviezen ontwikkelen om nachtwerk-gerelateerde gezondheidsrisico’s als slaapproblemen, diabetes, obesitas, cardiovasculaire aandoeningen te verminderen. Deze studie zal worden uitgevoerd bij leden van de Koninklijke Roeiers Vereeniging Eendracht (KRVE) verantwoordelijk voor het afmeren van zeeschepen in de Rotterdamse haven. De combinatie van de KRVE en  Ocean Race studie past prima in het streven van het DutchSail kennis- en innovatieplatform om innovatie in de top zeilevenementen te koppelen aan een maatschappelijke kennisvraagstuk (de invloed van nachtwerk op onze gezondheid).