JAJO TEAM DUTCHSAIL VOOR UNICREDIT YOUTH & PUIG WOMEN’S AMERICA’S CUP BEKEND

 

JAJO Team DutchSail coaches PieterJan Postma, Annemieke Bes en Cas van Dongen hebben hun definitieve selectie van tien zeilers voor de UniCredit Youth en Puig Women’s America’s Cup in Barcelona volgende maand bekendgemaakt. Onder hen de kersverse Olympisch kampioenen Odile van Aanholt en Annette Duetz.

JAJO Team DutchSail youth
Aleksandr Moliakov
Bart Lambriex
Bjarne Bouwer
Eliott Savelon
Paul Hameeteman

JAJO Team DutchSail Youth vlnr: Lambriex, Bouwer, Hameeteman, Savelon, Moliakov. Foto: Sander van der Borch

JAJO Team DutchSail women
Annette Duetz
Arianne van de Loosdrecht
Ismene Usman
Odile van Aanholt
Willemijn Offerman

JAJO Team DutchSail Women vlnr: Duetz, Offerman, Van Aanholt, Usman, Van de Loosdrecht. Foto: Sander van der Borch

De UniCredit Youth en Puig Women’s America’s Cup

De UniCredit Youth en Puig Women’s America’s Cup zijn onderdeel van de 37e Louis Vuitton America’s Cup.In de UniCredit Youth & Puig Women’s America’s Cup strijden per categorie 12 teams om de titel. De deelnemende teams bestaan uit de jeugd- en vrouwenteams van de America’s Cup teams en uit teams uit 6 uitgenodigde landen, behalve Nederland (DutchSail) ook Duitsland, Zweden, Canada, Spanje en Australië.

Beide evenementen worden gevaren in de AC 40. In deze foilende AC40’s nemen in totaal vier zeilers plaats: 2 stuurmannen/vrouwen en 2 trimmers. De UniCredit Youth America’s Cup vindt plaats van 17 t/m 26 september. De Puig Women’s America’s Cup vindt plaats van 5 oktober t/m 13 oktober.

Selectie terug naar tien
Het selectietraject voor JAJO Team DutchSail begon bijna anderhalf jaar geleden. Uit ruim 60 aanmeldingen werd eerst naar 25 atleten terug geselecteerd. Een jaar geleden werd deze selectie al teruggebracht naar 12 atleten.

Deze 12 atleten hebben zich het afgelopen jaar, deels naast hun bestaande (olympische) zeilprogramma’s, zo goed mogelijk voorbereidt door heel veel uren op de AC40 simulator te maken, te match racen en wedstrijden in de 69F klasse te zeilen. Aangezien er straks maar vier zeilers per team in de boot kunnen plaatsnemen, hebben de coaches besloten deze laatste periode met slechts tien zeilers in te gaan.

Bij de jeugd betekent het dat Wiebrand de Vos niet meegaat naar Barcelona. Bij de vrouwen was al in een eerder stadium afgesproken dat Maxime Jonker niet meeging omdat zij besloten heeft om de afgelopen maanden de voorkeur aan haar studie te geven.

Hoofdcoach PieterJan Postma: “We zijn Wiebrand en Maxime allebei ontzettend dankbaar voor hun bijdrage aan dit team. Maxime heeft het afgelopen jaar de keuze gemaakt voor haar studie te gaan. Dat is een keuze die we alleen maar kunnen respecteren en waarbij we heel blij zijn en haar dankbaar zijn voor het feit dat ze, op de momenten dat het nodig was, er wel was om mee te trainen en zo net die ene stuur of trimmer te zijn die we misten om goed te kunnen trainen.”

Wiebrand de Vos aan het trainen in de simulator. Foto: Sander van der Borch

Postma vervolgt: “De keuze om Wiebrand niet mee te nemen naar Barcelona, was wat lastiger maar hebben we uiteindelijk in goed overleg toch genomen. Bij de jeugd mannen zijn de verschillen heel klein maar we moeten keuzes maken, juist om de leercurve van het team zo groot mogelijk te houden. Onze trainingstijd in de AC40 is straks beperkt tot een dag of vier, die willen we optimaal benutten en hoe minder zeilers we meenemen hoe meer uren ze kunnen maken.”

ahead of the game zijn
“Vanaf het begin van deze campagne hebben we geprobeerd alle keuzes zo vroeg mogelijk te maken. We willen ‘ahead of the game’ zijn. Het op tijd maken van beslissingen geeft namelijk rust. Iedereen weet in een vroeg stadium waar hij of zij aan toe is en dat zorgt dat de spanning minder is en iedereen ook mentaal fit blijft en voldoende head room over heeft. Die ruimte in het hoofd gaan we straks nodig hebben. Want we willen het hardst groeiende team zijn en blijven.”

JAJO Team DutchSail youth reist daarom ook al op 5 september af naar Barcelona waar op 10 september het team voor het eerst in de AC40 boot zal stappen. De JAJO Team DutchSail women zijn vanaf 10 september ook in Barcelona aanwezig om het youth team van dichtbij te supporten en tegelijkertijd zoveel mogelijk mee te krijgen en te leren.

JAJO Team DutchSail voor de UniCredit Youth en Puig Women's America's Cup met vlnr: coach Cas van Dongen, Annette Duetz, Bart Lambriex, Willemijn Offerman, Bjarne Bouwer, Odile van Aanholt, Paul Hameeteman, Aleksandr Moliakov, Ismene Usman, Eliott Savelon, Arianne van de Loosdrecht en coach PieterJan Postma. Op de foto ontbreekt coach Annemieke Bes.
Foto: Sander van der Borch