Coach Catch (C)Up #6

 

In aanloop naar de UniCredit Youth America’s Cup en de Puig Women’s America’s tunen we op (on)regelmatige basis even in met de coaches van JAJO Team DutchSail om te checken hoe het ervoor staat. In alweer aflevering #6 bellen we met PieterJan Postma.

PJ, hoe staat het ervoor?
”We liggen op koers. Voor Odile, Annette, Bart en Bjarne ligt de focus voor nu even volledig op de Olympische Spelen in Marseille.”

”Bij de jeugd zijn met name Paul, Aleksandr en Eliott ook uren op het water aan het maken in de 69F en de 49er. We vinden het in deze fase echt belangrijk dat zij ook wateruren maken, gelukkig kan dat. Daarnaast maken ze ook zeker samen met Wiebrand hun simulator uren, maar dat is meer onderhouden op dit moment dan echt nog nieuwe dingen doen.”

”Voor de dames zit het iets anders zeker met Willemijn, Arianne en Ismene hebben we de afgelopen maand geprobeerd om zoveel mogelijk simulator uren te maken. Die intensieve simulator uren bij de dames wisselen ze dan wel weer af met oa match-race evenementen. Zo varen ze op dit moment in Marstrand, Zweden de GKSS Match Cup Sweden, één van de belangrijkste match-race events.”

Hoe zien de trainingen in de simulator er uit op dit moment?
In de simulator ligt de focus nu met name op de pre-starts. Dus het laatste stuk naar de startlijn toe. Met de foilende AC40’s en het format zoals dat gekozen is, is dat het meest belangrijke stuk van de wedstrijd. In die drie minuten voor de start zijn er een aantal zaken van belang: Hoe positioneer je jezelf ten opzichte van de startlijn en van de tegenstanders. Zodat je de startlijn passeert op het juiste moment met de hoogst mogelijke snelheid. Dat klinkt misschien heel simpel maar dat is het niet. Daar zijn we de laatste weken in de simulator eigenlijk continu op aan het trainen.”

Andere zaken die je nog kwijt wilt?
”We zijn samen met het management druk bezig om de laatste operationele zaken voor Barcelona te organiseren en op te tuigen. We streven er eigenlijk naar dat we eind deze maand het hele sportieve programma voor de periode in Barcelona hebben staan. Dan moet je dus denken aan echt een indeling per dag op uur niveau, maar we zijn ook nog aan het kijken naar een buitenlandse ervaringsexpert op de AC40 bijvoorbeeld.”

“Tot slot hebben Annemieke (Bes red.) en ik afgelopen week met ALLsportsradio presentator Robert Denneman aflevering 6 van MISSIE BARCELONA - de JAJO Team DutchSail podcast opgenomen over coaching. Deze aflevering komt vrijdag 5 juli aanstaande om 10:00 uur online en is wat mij betreft weer zeker het luisteren meer dan waard.”