Coach Catch Cup #7

 

In aanloop naar de UniCredit Youth America’s Cup en de Puig Women’s America’s tunen we op (on)regelmatige basis even in met de coaches van JAJO Team DutchSail om te checken hoe het ervoor staat. In aflevering #7 bellen we met Cas van Dongen.

Cas, hoe staat het ervoor?
Goed. Ik ben gisteravond teruggekomen uit Italië. Waar we een intensieve trainingsweek hebben gehad in de 69F met zowel het Youth als het Women’s Team. De zeilers zijn nog op het Gardameer en varen komende week het EUROSAF 69F YOUTH EUROPEAN CHAMPIONSHIP vanuit Acquafresca. De mannen van het Youth team blijven dan zelfs nog een week extra om ook de Grand Prix in de 69F te varen. Zodat ze zoveel mogelijk race uren op het water kunnen maken.”

Welke zeilers zijn er in Italië?
”Vanuit het Women’s team waren en zijn Willemijn, Arianne en Ismene in Italië. Bij de Youth zijn Eliott, Paul en Aleksandr er en daarnaast hebben zij de 19-jarige Petra de Vos mee aan boord. Dat is omdat vanuit het Event een vrouw aan boord een verplichting is. Daarnaast zijn Bart, Bjarne, Odile en Annette natuurlijk vol in voorbereiding op de Olympische Spelen dus die waren er niet bij en ook Wiebrand en Maxime hadden andere verplichtingen.”

Hoe kijk je terug op afgelopen week?
”Het was een goede week, waarin we echt uitstekende trainingscondities hebben gehad. En heel efficiënte dagen hebben kunnen draaien. Bij de dames ging het goed maar zeker de jeugd mannen hebben echt een heel sterk blok gedraaid zowel als team ook individueel. Je ziet en merkt aan alles dat deze mannen al maanden met elkaar bezig zijn en ook al heel veel uren op de 69F hebben gemaakt.”

Wat verwacht je voor het Jeugd EK van beide teams?
”Er doen komende week in totaal 6 teams mee aan het Jeugd EK. Ik denk dat beide JAJO DutchSail teams een goede kans maken. Maar dat zullen we in de loop van deze week weten als de verschillende teams ook daadwerkelijk tegen elkaar hebben gevaren. Uiteindelijk gaat het voor ons hier om de gestelde proces doelen en niet om het resultaat. We gebruiken dit event en het zeilen in de 69F echt ter voorbereiding op de Youth en Women’s America’s Cup.”

Jij bent nu hier in Nederland. Hoe ziet de staf tijdens het Jeugd EK er dan uit?

”Klopt ik ben weer in Nederland. We hebben met elkaar een inschatting gemaakt en besloten dat ik afgelopen week mee zou gaan om te werken aan verschillende procesdoelen en ervoor te zorgen dat er een omgeving stond waarin heel doelgericht getraind kon worden. Dat is denk ik heel goed gelukt. Zo proberen we met elkaar continu de beste mogelijke situatie te creëren binnen de mogelijkheden die er zijn.”