Update Kennis en Innovatieprogramma

Binnen het DutchSail innovatieplatform zijn drie thema’s gekozen: Sustainability, Performance & Safety en Life Science. In deze update wordt nader ingegaan op het thema Sustainability.

De zeilsport is een geweldige sport waarmee we duidelijke meetbare impact kunnen maken door bijvoorbeeld het ophalen van data uit de oceanen. Dit hebben we geleerd tijdens de laatste Ocean race. Het team bij DutchSail is dan ook enthousiast te werk gegaan om dit door te zetten. Doel van het concrete sustainability project is: ‘middels de zeilsport relevante gegevens en metingen analyseren om betere of nieuwe modellen en inzichten te ontwikkelen om de habitat, fysica en biologie van de Noordzee en de oceanen van de wereld te helpen verrijken.’

Tijdens de nieuwe editie van de Ocean Race 2022-23 wordt wederom een wetenschappelijk programma uitgevoerd aan boord van de VO65-boot. Dit inclusief metingen in afgelegen gebieden om de lacunes in globale meetgegevens aan te vullen. De nieuwe metingen zullen meer vertellen over stroomsnelheden, plastics, plankton, CO2, temperatuur, zoutgehalte en chlorofyl. The Ocean Race en de Stichting DutchSail ondersteunen hiermee de Europese Ocean Green Deal.

Hoe wij dat actief doen? In eerste instantie zullen we meetgegevens “lokaal” ophalen, we doelen hiermee op enkel de Noordzee. We zullen vanaf de ROST boot (KER46) en/ of de Volvo 65 boot waterkwaliteits- en kwantiteitsmetingen verrichten tijdens trainingen voor de Nederlandse kust en onze nabije buren.

Dit geeft input voor een verbetering van de Deltares Noordzee modellen, en kunnen dan opgeschaald naar wereldwijde kaarten.

Tijdens participatie aan de Ocean Race 2022-2023 worden op deze wereldwijde schaal weer aanvullende validatiemetingen gedaan. Dit zal tevens gebeuren tijdens de laatste “legs” van de Ocean Race in 2023 van Aarhus (DK) naar Scheveningen en van Scheveningen naar de Middellandse zee. Je kent de zin ongetwijfeld: ‘meten is weten’! Deze heeft toepassing op de afstelling van onze boten maar duidelijk ook de wetenschap.

Het programma is van belang voor het verbeteren van ons begrip van waterkwaliteit en ecologische vraagstukken in de Oceanen, Noordzee en kustgebieden waaronder natuurbehoud en versterking van biodiversiteit bij offshore windparken, inclusief de kabelverbindingen naar de vaste wal.

Daarnaast voor het verbeteren van de (mondiale) klimaat- en stromingsmodellen bij Deltares, voor het helpen optimaliseren van vaarroutes (CO2-reductie) en voor inzicht in de verspreiding van (micro-)plastics in de Noordzee en Oceanen. De resultaten van de verbeterde en gevalideerde modellen worden verwerkt in producten voor de overheid, de maritieme sector en offshore windparken. De reductie van emissie van de scheepvaart en de ontwikkeling van offshore windvelden in samenhang met de visserij en natuur vragen om een innovatieve aanpak. De DutchSail campagnes zullen voor bepaalde proeftuinen als een vliegwiel werken.

Naast het verbeteren van de voorspellingen van stroomsnelheden en daarmee waterkwaliteitsparameters, zullen de gegevens gebruikt worden om gedragsverandering en bewustzijn bevorderen. Publieke betrokkenheid is het sleutelwoord om de wateren van de wereld weer schoon te krijgen.

Tijdens de stopover in Scheveningen willen we alle opgehaalde data graag met niet alleen de partners in ons Kennis- Innovatieprogramma delen maar alle geintereseerden. Precies zoals we voorheen gedaan hebben tijdens de vorige Ocean Summit in Den Haag.

Het sustainability programma is verder uitgewerkt samen met Deltares en andere partijen waaronder WUR Marien en het NIOZ. Inmiddels hebben Allseas, TenneT en Gemeente Den Haag zich als partners aangemeld. Het Ministerie van EZK - RVO heeft toegezegd via de TKI regeling Deltatechnologie de publieke en private bijdragen aan het sustainability programma te verdubbelen.